Malta

Malta + Johanna

Med tem, ko se Slovenija in tudi moja nova lokacija Avstrija šibri pod mrzlimi 10imi stopinjami (čez dan mogoče 20) se tukaj švica na 28ih. Resnično so tudi domačini presenečeni, da je letos poletje tako dolgotrajalo, oziroma še traja.

Najin odhod je bil sicer skupek dogodkov še iz časa, ko sem bil v Maleziji, vsekakor pa je bil polet na Malto planiran že po novem letu. Fascinantno je to, da je v tem trenutku povratni let z Ryanairom + 20kg dodatne prtljage pod 100€/ oseba. Ali je k temu pripomogel delni “padec” turizma v Egiptu sicer ne vem, saj s tam še vedno prihajajo precej nasprutojoče informacije.
Kakorkoli Malto sem zadnjič obsikal leta 2009, zavaljujoč dobremu arhivu, ki ga vodim na CS sem ta podatek izvrtal is tam,  saj mi je neverjetno spomin nanjo padel kompletno ven.

Pa je Malta sploh zanimiva?

Seveda….Gledano iz potapljaške smeri se sigurno pod vodo poleg hobotnic in moren najde še kaj. Seveda pa obstaja kar nekaj zanimivih problemov, kot so gost promet in ogromno “pleha” na cesti, da o kvaliteti cest ne govorim. To da voziš po levi pa nam je znano iz irske pred leti, al?

Malta kot taka je po svoje doživetje, saj klub “samostojnosti” od angležev, še vedno vidiš vse angleško, od hrane naprej, ki je vse prej kot okusna. Zanimivo kar sva opazovala z Johanno so prijetno zaobljene domačinke, ki presegajo tudi moje mere….dočim “moški” spol zgleda poleg nežnejšeg precej “bogo” in “malo – drobno” 😉

Uradni jezik je seveda angleščina, malteški jezik pa počasi tone v pozabo, saj se ga v šoli ne uči več. 😉

No drugih evropskih narodnosti je bolj za vzorec, slovencev tokrat v dveh tednih nisem srečal in sem zgleda edini primerek.

Na otoku je registrirano 78 potapljaških centrov, na manj kot 0.5 mio. prebivalcev domačinov. Presenteljivo veliko….v primerjavi s hrvaško je po moje tam  – tam. S katerim od lastnikom sem govoril se lahko pohvali z dobrim delom 12 mesecev. Večino so lastniki angleži, sem pa tja je tudi kak domačin ali mešana firma.

 Kako se potapljat?

Definitivno na svojo roko. Naju je 16 potopov (5 dni) prišlo 140€ + Rent A Car. Po končnem preračunu precej pod ceno pri sosedih, pa še več svobode imaš pri vodenju potopov pod vodo, da me nekdo vodi mi je malce smešno in po navadi pri povprečnih potapljačih potopi padejo na 35 minut. Naredila sva veliko potopov dol do -35m in potem MLV dive tudi v skupnem času 50-60 minut. Seveda 15l jeklenka je “must”. Glede na to da ima Malta 29 potapljaških točk, je izbira precej dobra. Nekaj potopov je tudi precej plitko do 12m in so prav tako zanimivi.

Obvezna je uporaba wind, waves napovednika na netu, saj imaš sicer prevelike valove in totalno štalo z dostopom v vodo. Skratka prava avantura!

Nekako sem predvideval, da bova uspela z Johanno dokončat tudi Deep diver specialnost, pa sva imela pred odhodom preveč najinega dela in ji ni uspelo predelat knjige. Pa drugič, verjamem, da se vrneva….mogoče že čez novo leto, sicer pa oktober 2014.

2 thoughts on “Malta

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*