Prvi DDI instruktor v Sloveniji

ddiPred dobrima dvema tednoma sem se razpisal o potapljanju na Malti. Danes ob 10ih stopinjah v Celovcu se prav rad spomnim tistega otočka sredi mediterana, če me zemljepis ne vara.
Malta je imela poleg potapljanja vsaj še dva taska, enega pa sem zaradi prevelikega stroška v tem trenutku in mogoče nepomembnosti kar izpustil. Drugi task pa sem opisoval že v mesecu Maju na svojem blogu. Od takrat sem se za idejo še bolj navdušil in jo finalno tudi v živo preizkusil. Sam tečaj je potekal pod okriljem DDI instructor trainerja Chrisa. Anglež 😉
Poleg mene sta se tečaja udeležili še škot David Anderson Cutler in angležinja Sophie Pixie Adams, si človek predstavlja kak smeh je, ko slovenec ne razume angleščine z otoka. Hja nič takega sem se navadil, da ljudje, ki jim je angleščina materni jezik mislijo, da so “perfect” v tem…daleč od tega, saj brundanje, kot bi imel jabolko med zobmi ne dodaja nekaj kar bi razumel…Nič zato, saj le-to ni vplivalo na sam DDI instruktorski tečaj, ki moram rečt, da je bil izpeljan na nivoju.
Tečaj – vsebuje podobno, kot PADI-jev instruktorski prvo veliko teorije, z razliko se pri DDI ne učiš osnov, vendar pač katere vrste disability poznamo in potopke pri takih osebah, da jim znaš sploh pomagat. Meni je bilo sigurno zanimivo, saj v preteklosti nisem imel ogromno izkušenj; si pa v dveh dneh teorije sigurno razširiš obzorja.
Praktičen del je zadnji dan in sicer začneš na bazenu, z razliko od PADI-jevega tečaja, kjer se t.i. confined water lahko izpelje tudi kar v morju (moj primer je bil pač tak na IDC) smo tu res šli na bazen k MartinuSt. Julian’s.

diplomas 😉 – David, Sophie & Me

V bazenu je bilo sigurno zabavno za vse nas, saj nam je Chris pred vstopom v bazen nataknil masko, ki je bila čisto črna in simulira slepega. No sedaj se pa pojdi; napraviti tako osebo, ji pomagat sestaviti opremo, privesti do bazena, vstop vanj in potop z nekaj vajami!

Vse lepo in prav, David mi je zagnal paniko, saj je bila zanj maska čisto drugi svet, po koncu “vaje” mi pove, da je moj glas magičen in je super pomirjujoče vplival nanj! Great!
Skratka meni se je zdel najtežji del vstop v bazen, saj je nekako res težko razložiti kako zgleda…vendar vaja dela mojstra. Pod vodo je komunikacija potapljač – potapljač ali instruktor izključno z znaki, ki so namenjeni slepim. Moram rečt, da zadeva deluje in sem se prav zabaval. Ob zamenjavi vlog me ni niti najbolj skrebelo kako bo šlo, saj mi očitno tema ne dela težav. DDI IT je bil navdušen nad nami vsemi. Ob izstopu it vode nas je seveda povprašal za osebno izkušnjo.

Slikce:
http://ht.ly/qcpMj
http://ht.ly/qcpOH
http://ht.ly/qcpR4
http://ht.ly/qcpTa

Ostale vaje, ki so sledile so bile zvezane noge, ki simulirajo paraplegika oziroma nekoga, ki je mogoče brez nog ali jih ne “čuti”. Prvo plavanje pod vodo z rokami pomeni ogromno porabo zraka  in zadihanost. Ja uporaba posebne rokavice pomaga precej pri plavanju, kot tudi posebni plavalni manever, ime mi je ušel iz glave. Skratka neverjetna izkušnja in seveda definitivno kako učiti prave tečajnike.

Zadnji del, ki je sledil je bila Open Water sekcija, kjer zadeve ponoviš v globji vodi…Easy….niti ne…Kako pripeljat 3 različna “bolezenska” stanja do vode…Ja kar nekaj idej, ki pa so bile vse zanimiva rešitev. Skratka naj samo povem, da smo tokrat vse “bolezni” simulirali, saj na žalost nismo imeli pravih tečajnikov, vseeno pa je bilo za začetek velik izziv in smo se sigurno veliko naučili.

Zadnji del je test tokrat samo standardov, ki so podobno kot PADI-jevi lepo razporejeni v .pdf datoteki in jih je potrebno samo “po logiki” prebirat.

Za konec…kot vedno čestitke in skupna fotka.

Diplomca!!!!

In kot so fantje na uradni DDI strani napisali, sem postal prvi DDI instruktor v Sloveniji, Žare lepotec je bil tudi prvi 😉
Skratka domov…s pravim poslanstvom…Verjamem, da je tole prava ideja za čez zimo, bom pa pisal aktivnosti tudi v blog.

Vsekakor pa imam namen tečaje pripraviti v kratkem v SI, kot tudi okrog Celovca, kjer imamo super lep bazen.

Na žalost sem še pred veliko nalogo to zimo, prenova spletne strani!

1 thought on “Prvi DDI instruktor v Sloveniji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*