Cres – pod vodo….

Za novo leto sva se z Johanno odločila iti malce zrelaksirat nekam na toplo…Egipt….odpadel, ker cene brezveze poskočijo….Pa sem se spomnil pohajkovanja po Krku, Cresu in Lošinju s kemperjem pred parimi leti za 1. maj. Dogodivščina.


Ok…Cres je bil resda precej mrtev za novo leto…Ampak potapljanje pa je zanimivo. Če ga primerjam z potapljanjem na  
Malti….se v določenih primerih potapljanja – lahko primerja….
Ok najprvo je bil projekt kam sploh skočit….pa sem odprl tisti google earth….in pod zavihkom potapljanje najdeš wannadive spletko, ki ima precej aktivnih podvodnih točk. Po temeljitem pregledu še slon17 slovenskega pejga, ki se ne updata več ugotovim, da Cres s kopnega vseeno ni nekaj easy peasy založen s lokacijami….
Najdem tri, ki se mi dopadejo:
Uvala Metlikova

Camp Kovačine

Beli

Fotogalerija Cres pod vodo so nastale in se ne pritožujem….;)

Skratka uspela sva sprazniti 6 flaš….Voda je imela cca 13ºC…Globine pa vse do -40m, in

temperatura ne pade 😉
Potopi vsi po vrsti so bili vredni…Moram pa rečt, da se je kasneje izkazalo, da Uvala Metlikova le ni tam, kjer sva bila midva….pač pa se imenuje Rt Križice…Nima veze…se splača….dostop z avtom do konca makedama, naportaš opremo in po kozjih stopnicah do rta, kjer je svetilnik. Potop je bil fantastičen, ker sem prepričan, da sva bila prva potapljača tam….Največkrat je bolje iti na kako ne preveč priljubljeno točko…saj vidiš veliko rib….In res jih je bilo…Na žalost moj Go pro ne uspe zabeležiti vsega, saj ga barve in hitrost pri globinah zapustijo 😉

Potopi, ki so sledili so bili na Beli, ki je vasica sicer na vrhu, pa se z avtekom lahko zapelješ do dna, kjer je peščena plaža. Ja to pa je pravi potop – Malta se enači…zid dol do -39.9m….in polno luknjic….Kovalski je našel precej življenja….in moram rečt, da je 45 minutk kaj hitro naokrog. Pred leti mi je sicer en slovenec rekel, da se tam nahajajo tudi neka vozila ala WV hrošč in podobno…vendar moje oko tega ni videlo. Skratka Beli gor na S ima fantastične stene….Globine gredo gotovo preko 40m…ampak stene so fantastične. Beli kot tak skriva še 2-3 potopa v okolici….Ampak dnevi so šteti. Ima tudi še eno zanimivost, saj je tam “gojišče” oziroma konservatorij za vzgojo orlov, ki se nahajajo čisto na zadnji plaži…desno 😉

In ja 1. januarja so prihrumeli 2x po dve grupi italijanov, ki so poskakali v vodo….poleg naju…midva v suhi obleki…oni v kopalkah…kot mi je Johanna razložila to prinaša srečo v 2014!

Cres ima še dva mesta, ki sta vredna ogleda…Lubenice vasica, ki poleg mesta duhov v zimskem času skriva po 0.30 minutah spusta fantastično plažo in pa na jugu Ospor.

Novo leto = Cres = fronta….podobna Ljubljani….bi si človek rekel, da bo mirno…pa je bilo “mladičev” s petardami vse okrog nas….Očitno so prišli nemški strici na obisk k njim in pripeljali maso “piratk” petard s seboj….

Oštarije pa so hudič, saj je za hrano odprta le ena….no vsaj sveže kalamare dobiš za 90kn/porcija. Meni so se zdeli top….so bile za razliko jadranske in ne kak uvoz z Japonske 😉

Se še vrneva…sva sklenila….naslednjič bo potapljaško odkrivanje Krka ali Lošinja….skrita želja 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*